interiorstyle.Best
photo profile interiorstyle.Best 617 Posts
statut interiorstyle.Best Creator
Biography
Interiors & Design Best Stuff
Watch Video
Share
December 30, 2022

We as humans have an almost instinctual desire for a connection to nature, but sometimes we focus too much on the homes to shelter from the environment that we forget to connect. Adjacent to an established nature reserve and the Barwon River, the clients wanted to feel one with nature.

"The brief that the clients presented was for a house that was part of the landscape and bringing that nature inside their home, living one with nature," says project architect Alex Rubilar, of RUBI Architects "and also an energy-efficient home."

The clients also wanted a home that could accommodate their adult children, their families, and friends when visiting. However, with easements and a relatively small block of 640m2, the home had a limited footprint.

The main living area, kitchen and dining was placed on the upper level, allowing you to feel like you're in the treetops. The expansive outdoor deck makes you believe you can reach out and touch the branches. Bedrooms, bathrooms, utilities, and a rumpus room were situated on the ground floor. The rumpus room also doubles as the client's yoga studio, overlooking the nature reserve to the rear.

Sustainability was an important aspect of the project, with Alex firmly believing that it should not cost more for a home to be sustainable. Passive design was thoughtfully integrated, with north-facing shaded windows to the living areas, limited west-facing windows, and windows carefully positioned for cross-flow ventilation. High-level windows also allow for night purging, and fans provide air circulation.

The external material of spotted gum timbers not only connects with the nature reserve and allows the home to blend in with the environment but also has low embodied energy.

Biophilic design principles came naturally to the home, with an outlook of trees and the Barwon River. Upon entering the home, you're met with an internal courtyard with views through the house, out to the nature reserve beyond. RUBI Architects brought timber internally through walnut joinery and timber flooring.

"They [the clients] call it The Treehouse, and We think that's a really nice way of putting it." says Alex. "So it's a house that belongs to this nature reserve. It blends in. It doesn't stand out. This house is part of the landscape."

Website article with photographs and the floor plan:
simpledwelling.net/episodes/homes/the-treehouse-rubi-architects

Watch more home tours:
youtube.com/playlist?list=PL0UfEaat_p1rid0IMMgO3bhrpNVTyCFhl

RUBI Architects
rubiarchitects.com.au/
instagram.com/rubiarchitects/

Join to have the Simple Edition delivered to your inbox every month:
simpledwelling.net/simple-edition

Support what We do by becoming a channel member:
youtube.com/channel/UCe1R0tqKeEZmbCMPZzH5M2g/join

Simple Dwelling
simpledwelling.net
instagram.com/simple_dwelling
twitter.com/simple_dwelling

For business inquires, advertising, sponsorship, etc, visit simpledwelling.net/advertise

Produced by Simple Dwelling
Filmed and Edited by Simple Dwelling / Anthony Richardson

Music via artlist.io
Cherry Blossom by Ottom

#HomeDesign #BiophilicDesign #HouseTour #HomeTour

#thedesignemotive #interiordesign #hometour #design #architecture #interiordesignideas #homedesignideas #housetour #homeinspiration #simpledwelling #rubiarchitects #barwonheads #sustainablearchitecture #sustainabledesign #sustainability #sustainablehome #biophilicdesign #biophilichome #biophilia #biophilicarchitecture #treehouse #treetophouse #connectiontonature #australianarchitecture #australianhomes #australiandesign